logo
kontakt / impresszum / honlaptérkép
Hány kiadónál próbálkozzak? Új hozzászólás | Hozzászólások fordított időrendben

2013. 01. 17 15:17
oldalanként találatot jelenítsen meg
 
pirosalma2013. 01. 17 15:17válasz erre | #0

Kedves Műfordítók!

Kezdő fordító vagyok, pár napja olvasgatom ezt a fórumot, és már eddig is sok hasznos információt találtam rajta. Most a következő dologban szeretnék tőletek tanácsot kérni.
Könyvkiadóknál szeretnék fordítási munkára jelentkezni, elsősorban ismeretterjesztő, vagy életmód jellegű szövegek (könyvek) fordítására vállalkoznék angol-magyar nyelvpárban.
Eddig 3 kiadót választottam, akiknek elküldöm a jelentkezésemet, és egy referenciafordítást.

A kérdésem, hogy ez a 3 kiadó sok, vagy kevés? Tehát mennyire keresik a könyvkiadók a fordítókat? Elegendő háromnál próbálkozni (közepes vagy nagyobb kiadókról van szó), vagy inkább jelentkezzek még 8-10 másik kiadónál is? És körülbelül meddig várjak a visszajelzésükre?

A másik kérdésem, hogy ha több kiadótól is pozitív visszajelzést kapnék, akkor mennyinél vállaljak munkát? Tehát kb. hány kiadónak kell ahhoz dolgoznom, hogy folyamatosan legyen munkám?

Köszönöm a válaszaitokat!
pirosalma
 
admin2013. 01. 30 15:36válasz erre | #1

 Kedves pirosalma!

A 3 kevés. Szerintem nyugodtan küldje el az összes szimpatikus kiadónak az anyagát, ne tartson attól, hogy hirtelen megrohamozzák megbízásokkal, és el kell őket hajtania. 

Nem a kedvét akarom szegni, csak jelzem, a kiadók a legritkább esetben kérnek fel úgy fordítót, hogy beugrik nekik valaki, aki valamikor levelet írt nekik. A kiadónak vannak bevált fordítóik, ha azok nem érnek rá, akkor tőlük kérik, hogy ajánljanak valakit. Nem veszik le a mappát a polcról, amibe a beküldött életrajzokat lefűzték. 

Talán nem haszontalan személyesen bemenni, bemutatkozni, esetleg ajánlani könyveket lefordításra (ezekre is ritkán harapnak rá, de jobban mutatja az ember elkötelezettségét)

És hogy hány kiadóval érdemes tartani a kapcsolatot? Nincs maximalizálva a szám, minél többel. Ha ez azt eredményezi, hogy néha valakinek nemet kell mondani, mert betelt a kapacitás, "a nice problem to have". 

údv
PP
előzmény: 0
 
pirosalma2013. 02. 08 15:04válasz erre | #2

Kedves pp! Köszönöm szépen a válaszát, sokat segített vele. Üdv, pirosalma
 
 

FÓRUM
Fordítás
Janos Szabo | 2020. 04. 19
Angol fordítót keresek
Estélyi-Tala Nóra | 2020. 03. 05